Biserul - o prezenţă de peste 60 mii de ani

Denumirea margelilor nisip - biser - a venit din  araba "Busra", ceea ce înseamnă perle false. Mărgelile nisip reprezintă un material de bază folosit pentru crearea unor accesorii, cum ar fi: bijuterii, jucării, curele, gentuţe, broderii cât şi pentru decor.

Acesta este un material cu o istorie lungă care începe în sec. IV î.e.n. când pentru prima dată începe meşteşugăritul sticlei. Acestea arătau destul de primitiv şi erau confecţionate din amestec de nisip, argilă ş.a., în mici ateliere în ceaune mari ceramice puse direct pe foc.

 

Însă modernizarea metodelor de confecţionare a mărgelilor a evoluat odată cu popularitatea acestora. Astfel, în Imperiul Roman în sec.II î.e.n. a apărut prima sticlă transparentă şi deci primele biluţe de sticlă care au căpătat şi o diversitate mare de forme. Primul steclarus, confecţionat încă în Egiptul Antic şi Siria, era făcut practic manual: tuburile fierbinţi de sticlă obţinute, erau tăiate cu foarfecele a cîte 3 mm.

La sfr. sec. V - Veneţia devine cel mai mare producător de mărgele nisip care exporta produsul în Franţa, Germania, Portugalia, Spania, ş.a. Secretele confecţionării acestuia era ascuns cu mare stricteţ conform legilor. Iar toţi lucrătorii din acest domeniu erau privilegiaţi social la nivelul claselor superioare. Devenind un meşteşug foarte profitabil, la sfr. sec. XIII apar multe ateliere de sticlărie create de meşterii italieni. După descoperirea Americii, micile ateliere meşteşugăreşti sunt înlocuite cu fabrici imense de producere a sticlei şi margeluţelor din sticlă, însă cu toate astea Veneţia rămâne cel mai mare producător în domeniu.

Abia la sfr. sec.XIII mărgeluţe din sticlă sunt produse şi în Germania, aceştia elaborând propriile metode de producere a mărgeluţelor bohemice. Mai tîrziu, în 1436 în Cehia apar primele ateliere unde se confecţionează cea mai transparentă şi strălucitoare sticlă de până acum. Iar în 1548 apare prima fabrică de acest tip. O popularitate mare însă,  biserul ceh îl obţine la sfr. sec. XVII, când sunt produse şi diverse bijuterii, se prelucrează pietrile semipreţioase şi sunt create primele mărgeluţeţe colorate din cristal.

În a 2a jum. a sec. XIX sunt inventate maşinării imense pentru crearea mărgeilor nisip - ceea ce a scăzut considerabil preţul acestora. Tot mai tîrziu apare şi biserul din argint şi aur. Acesta fiind creat pentru prima dată în Paris şi prelucrat în Germania. În zilele noastre cel mai mare producător de mărgele în rând cu Cehia este şi Japonia, şi anume cunoscuta firmă Miyuki Shoji - apreciată pentru calitatea înaltă şi preţul accesibil al produselor sale.  Dacă 6 mii de ani în urmă biserul era confecţionat din sticlă, acum avem o mare diversitate de materiale din care este facut: plastic, lemn, ceramică şi metale. Culorile sunt cât se poate de diverse la fel ca şi forma acestora. Astfel, după formă, deosebim câteva tipuri de mărgele nisip: - rotund, - în formă de picătură, - bohemic - biser mărunt în formă de cristal, - steclarus - margeluţe mici tubulare(3-7 mm) şi steclarus mic - tubuleţe mai mici (2-3 mm).