Istoria bratarilor Shamballa

Atit de comercializate in acest sezon: bratarile Shamballa - au de fapt o semnificatie spirituala, fiind create pentru prima data de budisti. Dupa mine, ceea ce acum piata numeste bratari Shamballa, este doar un kitsch, o pseudo arta, un curent din care comerciantii nu ezita sa scoata bani...Pina la urma fiecare alege ce vrea. Si daca alegerea se opreste la aceste bratari, e bine de stiut totusi, de unde vin si cum se poarta.

Brăţările Shamballa, în ciuda caracterului comercial pe care au început sa îl adopte, au o întreagă istorie bazată pe spiritualitate şi inner peace.

Shamballa are o profundă semnificaţie în tradiţiile budiştilor tibetani şi indieni, acesta fiind un regat mitic ascuns undeva prin Asia, dincolo de munţii Himalaya. În timp, a ajuns să fie asociat cu pământul sfânt al budiştilor, la hotarul dintre realitate şi mit. Această legendă a ajuns şi în vest, influenţând partea de lume ce aparţine altor religii decât cea budistă. S-a dezvoltat ca o cultură generală, atrăgând din ce în ce mai multi curioşi. În Occident, Shamballa reprezintă o metaforă pentru calea spirituală pe care unii o pot urma, ce duce spre iluminare, pace, linişte şi înţelegere.

De-a lungul timpului, Occidentul a fost atât de atras de această filosofie încât a constituit o inspiraţie pentru artă, literatură, bijuterii. În 1994 compania fondată de Mads Kornerup a deschis în Paris un magazin care purta numele de Shamballa.

A început să vândă bijuterii inspirate după modelul budiştilor, iar în 2011, magazinul mutându-se în Copenhaga, a devenit cunoscut din vânzarea brăţărilor pe care le cunoaştem acum ca Shamballa. Brăţările originale, făcute de budişti, erau confecţionate din şnur de cânepă şi mărgele din lemn, uneori din santal. Nu putem vorbi despre brăţările Shamballa adevărate sau false.

Conceptul Shamballa provine din antichitate, iar brăţara pe care o cunoaştem astăzi este o adaptare occidentală după cultura asiatică. Aşa că aceste brăţări vi le puteţi confecţiona şi singuri şi să iasă ceva superb.
Fiecare mărgea semnifică călătoria sfântă a individului spre armonie, realizare, conştiinţă, linişte şi înţelegere. Alţii pot interpreta mărgele ca nişte lecţii de vindecare spirituală, fericire, iluminare. Pentru fiecare, brăţările au o semnificaţie unică şi specială. Oamenii le poarta în funcţie de ce simt în acel moment.
O mare importanţă este acordată şi culorilor mărgelelor. Culorile au abilitatea de a te face să te simţi diferit în funcţie de cum alegi să le porţi, de garderoba din ziua respectivă, de evenimentul la care vei lua parte sau pur şi simplu le alegi în funcţie de starea psihică.

Mărgeluţa neagră reprezintă absenţa luminii şi e asociată cu puterea, autoritatea, eleganţa, moartea, misterul.


Mărgeluţa albă e considerată culoarea perfecţiunii. ce aduce claritate şi puritate, mărind forţa vitală, vindecând corpul, mintea şi spiritul.


Mărgeluţa roşie este asociată cu Chakra Rădăcină aflată la baza coloanei vertebrale. E legată de pasiune şi sexualitate, un sentiment de siguranţă,  iubire şi sprijin.


Mărgeluţa portocalie este asociată cu abdomenul, Chackra Sacrală care ţine de sentimente, intimitate, senzualitate, creativitate, reducerea stresului.


Mărgeluţa galbenă sau aurie reprezintă Chakra Plaxului Solar şi e asociată cu voinţa, optimismul şi siguranţa de sine.


Mărgeluţa verde reprezintă Chakra Inimii şi este asociată cu natura, echilibrul şi armonia. Iertarea, acceptarea, renaşterea caracterizează această brăţară.


Mărgeluţa albastră reprezinta Chakra Gâtului, albastrul fiind culoarea vindecării şi a comunicării, a înţelepciunii şi a încrederii.


Mărgeluţa indigo reprezintă Chakra Sprâncenei şi e asociată cu aspectele intuitive şi imaginative ale vieţii, ale percepţiei şi abilităţilor psihice.


Mărgeluţa mov reprezintă Chakra Coroanei, localizată la cap, asociată cu spiritualitatea şi beatitudinea, ce echilibrează toate aspectele fizice, mentale, emoţionale şi spirituale. Produce inspiraţie, înţelepciune, cunoaştere.

Sursa: http://www.books-express.ro

 

Pentru cei care vor sa invete aceasta tehnica va propun un workshop:

Daca v-ati decis sa va creati propriile bratari, ve-ti avea nevoie si materiale pentru accesorii. Va recomand magazinul Hobby Shop - unul dintre cele mai mari magazine on-line din Chisinau, cu cea mai mare alegere de materiale si instrumente pentru margelit.

Deasemenea puteti vedea produsele Hobby Shop pe facebook

 

Creativ poate fi oricine!

Write a comment

Comments: 1
  • #1

    Irina (Wednesday, 04 March 2015 04:34)

    Foarte interesant articolul. Pentru cei interesati, iata cateva tutoriale pentru realizarea acestor frumoase bratari: http://www.multemargele.ro/content/category/170-bratari